Wolf Hall & Het boek Henry

Hilary Mantel

 

Het lukt niet velen: maar liefst tweemaal de prestigieuze ‘Man Booker Prize’ voor de beste Engelstalige roman van het jaar winnen. Hilary Mantel presteerde het als eerste Brit en als eerste vrouw in de geschiedenis. In 2009 werd haar boek “Wolf Hall” onderscheiden en in 2012 won zij de prijs opnieuw, nu met het boek “Bring up the bodies”. De boeken zijn de eerste twee delen van wat een trilogie moet worden. Hoofdpersoon in deze historische romans is Thomas Cromwell (± 1485-1540), de man die niet van adel was, maar die zich een hoge positie wist te verwerven aan het hof van Henry VIII.

Cromwel komt rond 1525 aan het hof door in dienst te treden van kardinaal Wolsey, een belangrijke adviseur van Henry VIII. Als de kardinaal in ongenade valt weet Cromwell zich aan het hof te handhaven. Hij komt zelfs al snel bij de koning in de gunst en uiteindelijk wordt hij zijn belangrijkste minister. Als zodanig voert Cromwell de door de koning gewenste kerkelijke hervormingen door. Het zijn de spannende jaren waarin Henry VIII zijn huwelijk met de Spaanse prinses Catharina van Aragon wil laten ontbinden (zij gaf hem wel een dochter, maar geen zoon als troonopvolger). Maar de paus in Rome weigert de scheiding. Daarop voert de koning een kerkelijke hervorming door en wordt de Church of England onafhankelijk van Rome (in Europa zijn Luther en Calvijn inmiddels actief). De koning, als nieuw hoofd van de (nu Anglicaanse) Kerk, geeft zichzelf toestemming om te scheiden en met Anna Boleyn te trouwen. Lang duurt dit tweede huwelijk niet. Al na drie jaar belandt Anna op het schavot. Ook met Thomas Cromwell loopt het uiteindelijk niet goed af. In 1540 valt hij in ongenade en wordt hij wegens hoogverraad en ketterij in de Tower geëxecuteerd.

“Wolf Hall”, het eerste boek van de trilogie (de Nederlandse vertaling heeft dezelfde titel), bestrijkt de periode 1500 tot 1535. Het verhaal beschrijft de snelle groei van de macht van Cromwell aan het hof tot aan de terechtstelling van Thomas More.

“Bring up the bodies” (Nederlands “Het boek Henry”) beslaat het jaar erna tot en met de dood van Anna Boleyn.

Wie ooit delen van de BBC serie ‘The Tudors’ met plezier bekeek, mag deze boeken niet missen. Niet alleen is het historische gegeven achter het verhaal fascinerend, maar de stijl waarin Mantel het behandelt is dat ook. Zij vertelt het verhaal met grote vaart, de gebeurtenissen buitelen over elkaar heen. De mensen zijn echte mensen. Wat in het begin misschien een beetje lastig leest is de voortdurende wisseling van vertelstandpunt en van de vertelde tijd. Maar tegelijk geeft dat wel een ongelooflijke dynamiek aan het verhaal

Wolf Hall, Hilary Mantel, ned vert bij uitgever Signatuur - ISBN 9789056723620

Het boek Henry – zelfde auteur en uitgever - ISBN 9789056724535

afbeelding: Thomas Cromwell geschilderd door Hans Holbein